středa 21. října 2009

SMS Soutěže

Dnes s v naší "poradně" budeme věnovat SMS soutěžím. Soutěže přes SMS jsou u nás velmi rozšířené a účastní se jich spousta lidí. Nejprve bych rád vysvětlil systém SMS soutěží, který se v poslední době velmi rozmohl, a který není zrovna fér, protože slouží především k vydělávání peněz.
Soutěže jsou většinou vyhlašovány za účelem propagace nějakých stránek nebo produktu, bohužel dnes ale spousta lidí vydělává nemalé peníze na SMS soutěžích. Jistě jste už někdy narazili na SMS soutěž typu x-tá SMS vyhrává. A to je právě krásný příklad soutěže, která z lidí tahá peníze. Princip je jednoduchý. Odesílatel zaplatí za SMS něco mezi 15 až 50 korunami, propříklad budeme počítat se 30. Výhrou v soutěži je například iPod Touch v ceně 4 500,- Pořadatel si řekne, že chce mít rabat 1000,- na přístroj. Poskytovatel SMS sslužby si z ceny 30,- za SMS bere řekněme 25% tudíž 7,5,-. Čistý zisk z jedné SMS je tedy 22,5,- Počty:

4500 + 1000 + 7,5x = 22,5x              x = počet SMS nutných k výhře
cena výhry + rabat + provize pořadateli/SMS = výdělek/SMS

5500 = 14x
x = 393

Jak vidíte, tak soutěž by se jmenovala 393-tá SMS vyhrává. 393 je ještě slušné číslo, narazil jsem také na šílená čísla v řádech tisíců.
Takovýchto soutěží se ze zásady neučastním, neuznávám soutěže jako zdroj mamonu pro organisátora. Takže Vám to rozhodně nedoporučuji, šance na výhru bývá opravdu velmi mizivá. Musím také upozornit na komentáře na které jsem narazil na některých webech. Zprávy typu "Právě jsem vyhrál" atd. mohou být psány organisátorem za účelem přilákání dalších soutěžících.
Rozhodně Vás ale neodrazuji k ignoraci televizních nebo časopisových SMS soutěží, ty bývají většinou fér a cena nepřesahuje 15 Kč za SMS.

Žádné komentáře:

Okomentovat